YAHUDİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR > İMAOT (Analar) {3}

Çeviri ve Uyarlama: COYA DELEVİ“Şabat” GüneşiBu öykümüz yıllar önce, çok, çok uzak bir ülkede geçiyor. Yani, neresi olduğunu, tam olarak bilen de yok...Ama, soğuk, senenin büyük bölümünde, karlarla kaplı bir ülke...Aslına bakarsanız, Kutsal Mabet`in yıkılmasından sonra, Yahudilerin gitmediği, göç etmediği ç

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Yusuf BESALEL

Rahel’in mezarının geleneksel olarak kabul edildiği yer, özellikle Bizans döneminden beri hacıları cezbetmiş ve Yahudi folkloru sanatına malzeme oluşturmuştur. Özellikle kısır olan kadınlar, Rahel’in mezarına dua etmeye gelirler. Çünkü Rahel’in çocuk doğurmadan evvel uzun süre kısır olduğu belirtilir.
Rivka: Betuel’in kızı, Nahor’un torunu. Avraam’ın hizmetkârı Eliezer’in Avraam’ın oğlu Yitshak’a eş olarak bulduğu kız. Betuel ve Rivka’nın erkek kardeşi Lavan, Rivka’yı Eliezer’in yanına verdi ve Eliezer kızın sütninesi ile beraber Rivka’yı da yanına alarak geriye döndü. Yitshak, Rivka’yı eş olarak aldı. O’nu sevdi ve annesi Sara’nın çadırına aldı. Böylece Yitshak annesinin mateminden teselli buldu. Rivka’nın uzun müddet çocuğu olmadı. Nihayet Tanrı duasını kabul etti ve ikiz erkek çocukları oldu. İlk çocuğu Esav, ikincisi de Yaakov’du. Rivka Yaakov’u, Yitshak da Esav’ı daha çok seviyordu. Rivka, Yaakov’un Kenaan Toprakları’ndan kız almasını istemiyordu. Bunun için O’nun dayısı lavan’ın yanına gitmesini ve oradaki kızlardan birini eş olarak seçmesini istedi.
Rivka, Yahudiler’in ata-analarından birisidir. Eliezer, müstakbel gelini seçme konusunda şöyle bir ilâhi işaretle karşılaşmak için dua etmişti: Kendisi için bir genç kadının kuyudan su çekmesini istediğinde, o kadın develerine de su verecekti. Rivka görününce, bu koşula uymuştu.
Rivka, ikizlerinden Yaakov’u kardeşi Esav’a göre o kadar çok daha fazla seviyordu ki; Yaakov, yaşlı babası Yitshak’ı kandırarak büyük evlâta verilen hayır duasını alabilmek için annesi ile beraber plân yaptığında, babasının farkına varıp kendisini lânetlemesinden korkması üzerine; Rivka şöyle demiştir: “Senin lânetin benim üzerine olsun oğlum...” (Yaratılış, 27:13) Aldatıldığını anlayan Esav’ın Yaakov’u öldüreceğini duyan Rivka, oğlunu korumak için Yitshak’ı ikna ederek Yaakov’u Lavan’a göndermeye razı etmişti. Rivka, Yitshak’ın yanında Mahpela Mağarası’nda gömülmüştür.

Kaynakça: "Yahudilik Ansiklopedisi", Cilt I, II, III